Vlaamse werkgroep IUS

Uit de praktijkdag in de Leopoldskazerne Gent ontstond de werkgroep Invasieve Uitheemse Soorten (IUS) die jaarlijks samenkomt. De werkgroep IUS bestaat uit terreinbeheerders uit heel Vlaanderen, dit op Vlaams en provinciaal niveau. Hierop wordt de stand van zaken betreffende de wetgeving rond Invasieve Uitheemse soorten besproken alsook plannen van aanpak rond bepaalde soorten, zoals Japanse Duizendknoop. RATO vzw ondersteunt vanuit ExotenNet steeds de organisatie (zowel praktisch als inhoudelijk). De leden van de werkgroep IUS wisselen regelmatig info uit met elkaar via mail als ook worden zij betrokken bij de invulling van de nieuwsflash ExotenNet. Ook de verslagen van de werkgroep verschijnen via de nieuwsflash naar het bredere publiek.

30 mei 2023, Bokrijk:

Op dinsdag 30 mei kwamen een kleine 50 geïnteresseerden uit alle hoeken van Vlaanderen samen om het exotenbeleid binnen de 5 Vlaamse provincies te bespreken en de aanpak van watercrassula binnen het LIFE RESILIAS project . Provincie Limburg zorgde voor een warm onthaal in het Provinciaal Natuurcentrum.  In de namiddag konden de aanwezigen genieten van een veldbezoek op domein Bokrijk en domein Kiewiet alwaar zij een toelichting kregen rond het vijverbeheer en de aanpak rond watercrassula. 
Alle presentaties van de sprekers kan je terugvinden op de website van ExotenNet.be

9 september 2022, Beersel:

Op vrijdag 9 september 2022 ontmoetten terreinbeheerders, onderzoekers, experten… uit Vlaanderen en Nederland elkaar om het te hebben over -u mag eens raden- invasieve, uitheemse soorten. Het mocht dan wel een regenachtige dag zijn en het einde van de week, maar het werd vooral een superboeiende dag met gelijkgezinden.

Bedoeling van de werkgroep is om kennis te delen en te absorberen. Om het netwerk te verstevigen. Om te horen waar men op het terrein zoal mee bezig is (en waarmee niet). 

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) ontving ons in het Biercentrum de Lambiek in Beersel. Op het programma stonden presentaties en discussiemomenten over de nieuwe soorten op de Unielijst, digitalisering via waarnemingen.be en het nieuwe RIPARIAS early warning platform,  het herstel van kustduinenbioveiligheid bij waterloopbeheer, en bestrijding van de beruchte invasieve duizendknopen… Een goed gevulde agenda dus. Een groep van 30 geëngageerde mensen was aanwezig om te luisteren naar de sprekers, maar vooral ook om met elkaar in discussie te gaan over wat er kan verbeteren op het terrein.

In de namiddag werden de botten aangetrokken om te gaan kijken naar het aangrenzende terrein waar Japanse duizendknoop grotendeels werd afgegraven. De resterende haarden langs de oevers worden door de provincie Vlaams-Brabant verder gemonitord. En ze hebben er nog wel even hun handen mee vol, maar welke terreinbeheerder niet? Do’s en don’ts worden opgelijst, valkuilen meegegeven… De deelnemers kijken tevreden terug. 

Om de kennis ook met jullie te delen, zijn alle presentaties ter beschikking gesteld op de website van ExotenNet (https://exotennet.be/events/werkgroep-invasieve-uitheemse-soorten-op-9-september-2022-beersel/ ).  

4 oktober 2021, Brugge:

Op maandag 4 oktober 2021 vond opnieuw een fysieke contactdag werkgroep IUS plaats. Deelnemers konden genieten van een boeiend programma aan. De werkgroep vond plaats in Hoeve Hangrijn, dat aan de rand ligt van het stedelijk natuurgebied ‘de Gemene Weidebeek’ in Assebroek.

Eerdere edities:

De werkgroep werd in 2017 gestart op initiatief van Josse Gielens van de provincie Limburg. Sinds 2018 heeft ExotenNet de organisatie op zich genomen om het initiatief in leven te houden en verder te zetten.

  • 19 juni 2018, Gent
  • 10 december 2018, Antwerpen
  • 17 december 2017, Hasselt