Werkgroep Invasieve Uitheemse soorten op 9 september 2022, Beersel

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 09/09/2022
9:30 am - 4:00 pm

Locatie
Het biercentrum 'De Lambiek'

Categorieën


Op vrijdag 9 september 2022 vindt opnieuw een werkgroep IUS plaats. De organisatoren, en met name de Vlaamse Landmaatschappij die dit jaar het voorzitterschap op zich neemt, heten jullie graag vanaf 9u30 van harte welkom in Het biercentrum ‘De Lambiek’ in Beersel. Inschrijven vooraf is verplicht en kan via het via het online inschrijvingsformulier hieronder tot en met maandag 22 augustus 2022 .

Wie wil kan nog variapunten doorgeven voor de agenda. Je kan ze doorgeven via het inschrijvingsformulier.

Algemene vragen over de werkgroep kunnen overgemaakt worden aan anke.stefens@oost-vlaanderen.be

Agenda en presentaties:

In de voormiddag: vergadering met bijdragen van deelnemers :

9u30 Welkomstwoord VLM, overlopen agenda en voorstellingsronde (door Hilde Heyrman van VLM)

9u45 Voorstelling soorten op de 4de Unielijst ( door Jane Reniers en Arnaud Jacobs van het Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat Invasieve Uitheemse soorten)

10u15: Inventarisatie en digitalisering: waarnemingen.be, luik exoten (door Wouter Vanreusel van Natuurpunt)

10u30 Inventarisatie en digitalisering: Early warning 2.0 voor uitheemse soorten – demo RIPARIAS early warning systeem (Tim Adriaens & Damiano Oldoni, INBO)

10u50 Pauze

11u05 Beheer en sensibilisatie praktijkvoorbeeld DUNIAS (door Carael Sander van ANB)

11u25 Bioveiligheid ter voorkoming van de verspreiding van invasieve exoten bij het beheer van aquatische systemen (Jane Reniers en Arnaud Jacobs van het Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat Invasieve Uitheemse soorten)

11u55 Varia en afspraken overleg WG IUS 2023

12u20 Broodjeslunch: Op de middag voorzien we een lunch, gelieve aan te duiden bij inschrijving of deze ook voor jou voorzien dient te worden

13u15 Aanpak van invasieve duizendknoop bij inrichtingsprojecten VLM, case te Oostkamp (door Els Ameloot van VLM)

14u Aanpak invasieve duizendknoop: open discussie

14u30 Terreinbezoek, case Alsemberg (o.l.v. Raf Nilis (VLM) en Hendrik Van Stechelman (provincie Vlaams Brabant)

15u30 voorzien slot

Bereikbaarheid

We geven graag nog wat info mee betreffende de bereikbaarheid van het Biercentrum ‘De Lambiek’:

Met de wagen

Door de nabijheid van de Brusselse ring is ‘De Lambiek’ vanuit het hele land vlot bereikbaar met de wagen. Neem uitrit 20 in Huizingen en rij de Alsembergsesteenweg op richting Alsemberg. Via het dorpscentrum van Dworp bereik je na 5,5 kilometer de verkeerslichten op de Steenweg op Eigenbrakel. Sla hier linksaf richting Alsemberg centrum en volg deze weg tot aan de volgende verkeerslichten. Sla hier opnieuw linksaf en draai de parking van ‘De Lambiek’ op.

‘De Lambiek’ beschikt over een ruime parking van circa 50 parkeerplaatsen. Ook voor autocars zijn er parkeerplaatsen voorzien.

Met het openbaar vervoer

Station Sint-Genesius-Rode

Het station van Sint-Genesius-Rode (op de lijn van Brussel naar Nijvel) bevindt zich op 2,5 kilometer van het bezoekerscentrum. Zowel tijdens de werkweek als in het weekend stoppen er in dit station stoptreinen. Het station van Sint-Genesius-Rode staat in verbinding met Brussel-Zuid. Over het traject van Brussel-Zuid tot Sint-Genesius-Rode doe je met de stoptrein 10 tot 15 minuten.

Vanaf het station van Sint-Genesius-Rode kan je lijnbus 136 en 137 richting Alsemberg nemen en afstappen aan de halte ‘Alsemberg – Winderickxplein’. Vanaf de halte is het nog 5 minuten wandelen. De totale afstand te voet afleggen duurt ongeveer 30 minuten.

Station Halle

Het station van Halle wordt zowel in de week als in het weekend meerdere keren per uur bediend. Het traject tussen Brussel-Zuid en Halle duurt aan boord van de sneltrein slechts 8 minuten. Ook vanuit andere delen van het land is het station van Halle vlot bereikbaar.

Aan het station van Halle, dat zich op 8,5 kilometer van Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ bevindt, kan je lijn 153 richting Anderlecht en Ninove nemen naar halte ‘Alsemberg – Sint-Victor’. Deze halte ligt op 200 meter van het bezoekerscentrum.
Ook buslijn 155 richting Drogenbos en Anderlecht doet Alsemberg aan. Neem hier halte ‘Alsemberg – Winderickxplein’.

Andere buslijnen

Buslijn 40 van TEC (Waalse vervoersmaatschappij) doet tijdens de werkweek ook de halte ‘Alsemberg – Sint-Victor’ aan. Lijn 40 verbindt station Ukkel Kalevoet met Eigenbrakel.

Buslijn 153 (in omgekeerde richting vanaf Anderlecht) stopt ook aan halte ‘Alsemberg – Sint-Victor’. Deze lijn doet onder meer Ukkel, Drogenbos en Linkebeek aan.

Meer informatie op www.nmbs.be en op www.delijn.be.

 

Inschrijvingen

    Ik ben professioneel actief in*

    Mijn organisatie:

    Kies *
    Ik neem deel aan de voormiddag- en namiddagsessie.Ik neem enkel deel aan de voormiddagsessie.Ik neem enkel deel aan de namiddagsessie

    Kies *