Praktijkdag Exotenbeheer voor lokale besturen, van planning tot actie – 18/10/23

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 18/10/2023
9:00 am - 4:00 pm

Locatie
Provinciehuis Provincie Oost-Vlaanderen

Categorieën


Op 18 oktober 2023 is het zover: de derde praktijkdag voor exotenbeheerders , georganiseerd door ExotenNet. Centraal thema: exotenbeheer voor lokale besturen en terreinbeheerders. Hieronder kan u ons uitgebreid programma terugvinden.

De organisatoren, en met name ExotenNet en De provincie Oost-Vlaanderen, heten jullie graag vanaf 9u00 van harte welkom in het Provinciehuis te Gent (Gouvernementstraat 1, 9000 Gent).

Inschrijven vooraf is verplicht en kan via het via het online inschrijvingsformulier hieronder tot en met maandag 2 oktober 2023. De keuze van de workshops geef je door via het inschrijvingsformulier. Let wel op: inschrijvingen per workshop zijn beperkt tot 35 personen. Wees er dus snel bij als bepaalde workshops je voorkeur dragen.

Algemene vragen over de praktijkdag kunnen overgemaakt worden aan anke.stefens@oost-vlaanderen.be

Lees meer:

Op het programma

Exotenbeheer is niet eenvoudig voor een lokaal bestuur. Het brengt vragen met zich mee: Ben ik een exotenbestuur? Hoe beslis ik dat ik een exotengemeente/beheerder ben en wat doe ik daar dan mee? Wat zijn de wettelijke verplichtingen voor lokale besturen en terreinbeheerders? Hoe stel ik een stappenplan op voor het beheer? Welke herkenningsapps bestaan er? Waar kan ik terugvinden welke exoten aanwezig zijn op mijn terreinen of in mijn gemeente? En hoe kom ik te weten of terreinbeheerders reeds actie hebben ondernomen? Hoe zeg ik ‘nee’ tegen een burger zonder weerstand op te wekken?

Op deze praktijkdag willen we lokale besturen  en terreinbeheerders een antwoord beiden op hun vragen uit de praktijk. We willen ze een kapstok aanbieden in hun aanpak. We vertrekken hierbij vanuit het PRIUS-rapport (Een prioritering voor natuurbeleid van invasieve uitheemse soorten) dat door ANB en INBO werd opgesteld. Dit rapport probeert een kader voor de aanpak van invasieve, uitheemse soorten in Vlaanderen te schetsen voor terreinbeheerders een richtlijn over wat er verwacht wordt in exotenbeheer en welke soorten hierin prioriteit zijn. Maar hoe zet je dit nu om in de praktijk? Ontdek het via onze workshops en gesprekstafels, waar experten en ervaringsdeskundige uit de praktijk met elkaar en jou in gesprek gaan. Na ons slotwoord volgt een heuse ExotenMarkt waarop aanwezigen kennis kunnen maken met diverse exoten en projecten rond exoten… en er uiteraard tijd is voor een fijne babbel onder collega’s.

Voormiddag (9.00 – 12.05)

9.00 – 9.30 Koffie en ontvangst

9.30 – 9.40 Welkomstwoord door gedeputeerde Leentje Grillaert

9.40 – 11.00 Plenaire zitting: Het PRIUS-rapport:  Een kader voor de aanpak van invasieve uitheemse soorten in Vlaanderen. Een prioritering voor natuurbeleid. Door Nicolas Pardon (ANB) en Tim Adriaens (INBO)

11.00 – 11.20 Koffiepauze

11.20 – 12.05 Workshop 1 (Keuze uit verschillende workshops door te geven bij inschrijving)

12.05 -13.00 Lunch

Namiddag 13.00 -16.00

13.00 -13.45 Workshop 2 (Keuze uit verschillende workshops door te geven bij inschrijving)

13.45 – 14.00 Koffiepauze

14.00 -14.45 Workshop 3 (Keuze uit verschillende workshops door te geven bij inschrijving)

14.45 – 15.00 Slotwoord en samenvatting van de dag door gedeputeerde Riet Gillis

15.00 -16.00 ExotenMarkt en receptie

Onze workshops

  • Workshop Digitalisering en integratie van databanken: Kennis, herkenning van de gekozen prioritaire soorten via apps én exoten in het echt herkennen? Hoe kunnen waarnemingen en herkennings-apps ook aangeven dat er beheer is gestart en door wie ? Welke apps bestaan er? Hoe gaan we die gebruiken en hoe gaan we aan de slag met die data?
  • Workshop Snelle respons en early warnings: Hoe organiseer ik snelle respons (voor welke soorten, hoe ben ik snel op de hoogte van meldingen, hoe reageer ik dan, hoe organiseer ik dat, waar vind ik ondersteuning en kennis over beheeraanpak)? Hoe stel ik een stappenplan op en maak ik een prioritisering? Welke handvaten heb ik om deze beslissingen te nemen? Waar vind ik alle info? Wie kan ik inzetten om het beheer uit te voeren bv. Via sociale tewerkstelling?
  • Workshop Gebruik van de bioveiligheidskit: trek je botten aan in de strijd tegen plantaardige exoten, maar doe het veilig. In deze workshop leggen ze jou de regels uit hoe concreet aan de slag kan met de handige bioveiligheidskit. Samengesteld met dank aan het Nationaal wetenschappelijk secretariaat Invasieve uitheemse soorten, kortweg NWSIUS.
  • Workshop Communicatie aan burgers rond exotenbeheer: communiceren rond exoten en het beheer naar de burgers toe, omgaan met onpopulaire boodschappen, communiceren over doden van dieren, zowel vanuit perspectief van een onderzoeksmedewerker als van een loketmedewerker. Hoe zeg ik op een goede manier ‘nee’? Zodat er geen weerstand ontstaat.

Bereikbaarheid

Met de wagen

Kom je met de auto? Dan kan je parkeren in de ondergrondse parking Gent Zuid.

Met het openbaar vervoer

Het Provinciehuis kan je vlot bereiken met de fietsde trein en de bus of tram.

Inschrijvingen

Inschrijven voor dit evenement is nog niet mogelijk.

Organisatoren

Deze praktijkdag wordt georganiseerd in samenwerking met ExotenNet, RATO vzw, Provincie Oost-Vlaanderen (Dienst Integraal waterbeleid, dienst Leefmilieu, Provinciaal proefcentrum voor Milieuonderzoek), Agentschap Natuur en Bos (ANB), De Vlaamse Milieumaatschappij  (VMM) en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).